0

Winterhulp in Oost-Europa

Alleen nog een half brood in huis hebben en niet weten of er morgen meer te eten is. In Nederland kunnen we ons dat bijna niet voorstellen, maar voor een groot aantal mensen in Oekraïne, Roemenië, Servië, Slowakije en Hongarije is dit de harde realiteit. Stichting HOE (Hulp Oost-Europa) helpt arme mensen de winter door te komen.

In het Oekraïense dorpje Tiszaágtelek woont Zsófia. De 75-jarige vrouw zit aan tafel. Buiten is de temperatuur net boven het vriespunt. Binnen is het niet veel warmer. De kachel brandt op een laag pitje. Meer hout om de kachel warm te stoken, is er niet. Zsófia heeft geen man meer die voor haar kan zorgen. Ze loopt slecht en kan daarom niet naar buiten om hout bij elkaar te sprokkelen.

Op tafel ligt een half brood, het laatste voedsel dat ze heeft. Ze hoopt dat er vandaag nog iemand langskomt om haar eten te brengen. Hoe de omstandigheden zijn als de temperatuur de komende weken onder het vriespunt daalt, weet ze niet. “Alleen God weet het”, zegt ze, terwijl er tranen in haar ooghoeken verschijnen.

Vele zwakken in de samenleving in Oekraïne, Roemenië, Servië, Slowakije en Hongarije leven in dezelfde situatie als Zsófia. Dankzij hulp van anderen komen ze de koude wintermaanden door.  Stichting Hulp Oost-Europa helpt via plaatselijke christelijke gemeenten. Onze contactpersonen in Oost-Europa kopen op maat voedselpakketten in. Waar nodig krijgt men hout om de kachel te kunnen stoken. Mensen die medicijnen nodig hebben, kunnen deze wegens geldgebrek niet aanschaffen. In die gevallen zorgen de contactpersonen voor een financiële bijdrage.We vragen u het werk en de hulpverlening in uw gebed te ondersteunen.

Winterhulp op de Balkan

In Servië krijgen via de landelijke diaconie twaalf gemeenten van de Hongaarse Hervormde Kerk in Servië middelen om diaconale hulp te realiseren. Doelgroepen: gehandicapten, gezinnen, ouderen, kinderen en Roma. Ook worden de verwarmingskosten van de christelijke kleuterschool in Pacir betaald. In Bosnië verstrekken we brandstof en voedselpakketten gedurende zes maanden aan ongeveer 50 gezinnen in (de omgeving van) Sarajevo, Konjic en Vares.

Winterhulp in Oekraïne

Stichting Hulp Oost-Europa ondersteunt in Oekraïne ongeveer 300 bejaarden en 200 Romagezinnen met een voedselpakket. Ook worden de verwarmingskosten van Romascholen (ongeveer 600 leerlingen) in de wintermaanden betaald.

Winterhulp in Hongarije

In Hongarije wordt een financiële bijdrage voor verwarmingskosten, voedselpakketten en kleding verstrekt aan ongeveer 200 Romakinderen. daklozen in een daklozencentrum in Budapest en tientallen arme gezinnen in de plaatsen Iszófalva, Budapest, Dunaszekcso, Miskolc, Ujszasz en Debrecen.

Winterhulp in Polen

Via de Protestantse Kerk in Polen ontvangen bijna al haar gemeenten ondersteuning om diaconale hulp te stimuleren. Doelgroepen zijn: gehandicapten, arme gezinnen, ouderen en kinderen.

Winterhulp in Roemenië

Verspreid over een tiental Hongaarse Hervormde gemeenten in het midden van Roemenië worden 100 gezinnen ondersteund. In het oosten van Roemenië wordt via de Biserica Evanghelica Romania (Evangelische Kerk Roemenië) hulp verleend aan ongeveer 150 gezinnen. In het zuiden en westen van Roemenië ondersteunen we 400 personen of gezinnen.

Winterhulp in Slowakije

Zo’n 11 Hongaars Hervormde gemeenten in Slowakije krijgen financiële middelen om diaconale hulp op te zetten. Doelgroepen zijn: gehandicapten, arme gezinnen, ouderen, kinderen en Roma.